Foto: MrDenPol/Shutterstock.com

Endringer i arbeidsmiljøloven – Varsling av kritikkverdige forhold

Fra 1. januar 2020 er det skjedd endringer i arbeidsmiljølovens kapittel 2A om varsling av kritikkverdige forhold på arbeidsplassen.

Endringene er ment gjør det lettere å orientere seg i regelverket og klargjøre innholdet reglene, noe som bidrar til å gjøre varslingsmuligheten mer reell. 

Personkretsen med varslingsrett er utvidet, fra å gjelde kun ansatte og innleide omfatter nå arbeidstakerbegrepet i lovens § 1-6 også elever, verne -og tjenestepliktige, pasienter og personer under opplæring og i markedstiltak. 

Loven definerer videre begrepene «kritikkverdige forhold», «gjengjeldelse» og utdyper nærmere fremgangsmåten for «forsvarlig varsling». Det lovfestes blant annet også både en aktivitetsplikt og en omsorgsplikt for arbeidsgiver som mottar varsel, og regler som gir arbeidsgiver objektivt erstatningsansvar og plikt til å yte oppreisning ved gjengjeldelse. En viktig nyvinning i loven er at den krever at fremgangsmåten for arbeidsgivers saksbehandling av varselet nå skal fremgå av virksomhetens varslingsrutiner. Dette vil omfatte både mottak, behandling og oppfølging av varsling.


Dette refererer til nytt kapittel 2A i Arbeidsmiljøloven.

pdf nedlastning   Last ned forslag til rutiner

 

Norges Trafikkskoleforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Norges Trafikkskoleforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger