Her tar vi for oss det viktigste du som arbeidstaker og du som arbeidsgiver må vite om ferie og feriepenger.
Det følger av ferieloven § 5 at den ansatte både har rett på ferie, men også en plikt til å ta ut ferie. Arbeidsgiver plikter også å sørge for at full ferie tas ut hvert år.
Plikt til å ta ut ferie forutsetter at du har tjent opp rett til feriepenger. Har du ikke det fordi du for eksempel er nyansatt rett ut fra skolen, har du heller ikke plikt til å ta ut ferie. Den ansatte har likevel alltid rett til ferie, selv om retten til feriepenger ikke er opptjent. Feriepenger skal kompensere for at du ikke har inntekt under ferien.
Foto: Shutterstock.com/Eucalyp
Det følger av ferieloven § 5 nr. 1 at du har rett på ferie i 25 virkedager hvert år. Viktig å merke seg her er at ferieloven opererer med at lørdager også er virkedager, altså en 6 dagers uke. Lovens «25 dager» utgjør derfor ikke 5 ukers ferie, men 4 uker og 1 dag.
Er du over 60 år har du etter loven rett på 6 dager ekstra ferie. § 6. nr.2. – altså en ekstra ferieuke. Til sammen har du rett på 5 uker og 1 dag.
Loven § 6 sier at arbeidsgiver bestemmer i kraft av styringsretten, men med følgende begrensninger:
Ja, det følger av ferielovens § 6. Men, det må være begrunnet i uforutsette hendelser som vil skape vesentlige driftsproblemer og det ikke er mulig å skaffe stedfortreder. Begge vilkår må være oppfylt.
Hvis arbeidsgiver henter deg inn fra ferien slik, har du som arbeidstaker rett på erstatning for «merutgifter», slik som for eksempel flybilletter.
Arbeidstaker har heller ikke rett til å få utsatt ferien, selv om man for eksempel har måttet avlyse en planlagt utenlandsreise. Vil arbeidstaker forandre tidspunktet for å ta ut ferie, må dette avtales spesifikt med arbeidsgiver.
Som nevnt har arbeidsgiver plikt til å sørge for at ansatte tar ut ferie. Har det ikke vært mulig for den ansatte å avvikle ferie, kan arbeidsgiver og arbeidstaker likevel avtale at ferie overføres til neste år. Det er imidlertid maks 12 virkedager som kan overføres etter loven. Men, har du ifølge arbeidskontrakten din bedre ferierettigheter, kan avtalebasert ferie også overføres.
§ 7. nr. 3. 2. ledd. fastsetter at det skal skje en automatisk overføring av resterende ferie. Det er altså ikke lov å utbetale lønn i stedefor. Hvis det er arbeidsgiver som har skyld i at ferien ikke er blitt tatt ut kan den ansatte på visse vilkår kreve erstatning for økonomisk tap og for rimelig velferdstap ifølge ferielovens § 14.
Ferielovens § 9 regulerer sykdom i ferien.
Du blir syk før ferien starter og er syk ut hele ferien; Du har rett på at ferien utsettes til nytt tidspunkt dersom du har vært 100 % arbeidsufør i ferien. Ferieloven krever at legeerklæring sendes inn til arbeidsgiver innen siste arbeidsdag før ferien.
Du blir syk midt i ferien – Du har rett til å utsette ferien med antall dager du har vært 100 % syk. Dette forutsetter at du leverer legeerklæring snarest mulig etter du ha kommet tilbake på jobb. Vilkåret om 100 % syk innebærer at dersom du for eksempel er 50 % sykemeldt så kommer du ikke inn under reglene.
Ansatt som vil kreve ferien utsatt kan ha rett på sykepenger for fraværsperioden, og bør ta kontakt med NAV ved lengre sykefravær.
Ferieloven § 8 har særlige regler ved oppsigelse som arbeidsgiver må være obs på.
Når arbeidstaker selv sier opp har det i utgangspunktet ingen innvirkning på ferieavviklingen. Er arbeidstakeren tjent med at ferien avvikles i oppsigelsestiden, kan han samtykke i at dette gjøres.
Sier derimot arbeidsgiver opp den ansatte, må man være klar over at lengden på oppsigelsestiden kan påvirke ferieuttaket. Har arbeidstaker 1-2 måneders oppsigelsestid, kan ikke arbeidsgiver kreve at ferien blir tatt ut i oppsigelsestiden. Ansatte kan derfor kreve at oppsigelsestiden først starter å løpe etter at ferien er tatt ut. Dersom arbeidstaker har 3 måneders oppsigelsestid eller mer, kan arbeidsgiver kreve at ferie tas ut i oppsigelsestiden.
Dette reguleres av ferieloven § 10. Formålet med feriepenger er å kompensere for lønnsbortfall når du har fri og tjenes opp og beregnes prosentvis ut fra lønn fra fjoråret.
Lønn og overtid skal med, samt andre tillegg. Har du mottatt sykepenger skal også dette med. Bonus skal med, men kun hvis bonusen er knyttet til din egen arbeidsinnsats.
Feriepengesatsen vil avhenge av hvor mange uker ferie du skal ha. Jo lengre ferie, desto høyere trekkprosent. Det er en konsekvens av at feriepenger skal kompensere for lønnsbortfallet.
Som hovedregel skal feriepenger utbetales siste lønningsdag før ferien. I praksis skjer det som regel i juni. Når arbeidsforholdet opphører, skal arbeidstakeren ha utbetalt feriepengene som er opptjent fram til sluttdato, og utbetalingen skal skje siste lønningsdag før du slutter. Du skatter av feriepenger som all annen inntekt og tar du ut feriepenger i opptjeningsåret skal det trekkes forskuddsskatt.
For den som opplever at arbeidsgiver ikke utbetaler lønn eller feriepenger til avtalt tid:
Hvis arbeidsgiver ikke har råd til å betale ut pengene, kan virksomheten slås konkurs. Ved konkurs kan du ha rett på lønn fra den statlige lønnsgarantiordningen hos NAV.
Du kan lese mer om feriepenger på Arbeidstilsynets sider.