Forhåpentligvis har du vært gjennom en solid førerkortutdanning hos en seriøs trafikkskole og du har øvingskjørt med en ledsager i tillegg. Dersom du ikke enda har en trafikkskole kan du finne dette her. Her kan du lese tips til hvordan du kan forberede deg til oppkjøring klasse B.
Trafikklæreren vil ikke la deg møte opp til førerprøve hvis han eller hun mener du ikke er god nok. Derfor er første råd å lytte til hva trafikklæreren forteller deg når du nærmer deg førerprøven, dette er hans eller hennes fagfelt.
Du må også være trygg på at det du gjør stemmer med virkeligheten. Gjennom hele opplæringen skal du ha fått muligheten til å vurdere egen utførelse, både teknisk, trafikalt og fått vist fram viljen du har til å gjøre de riktige valgene. Andre råd er derfor å være trygg på deg selv og stole på at dette går bra. En trygg sjåfør er bedre enn en som er nervøs.
Ikke heng deg opp i det som har skjedd, men tenk på det som skal skje videre. Planlegg kjøringen slik du og trafikklæreren har blitt enig om. Dette vil gjøre kjøreturen til en hyggelig opplevelse for sensor, noe som mest sannsynlig vil føre til en bestått førerprøve. Ingen turer er perfekte, særlig ikke førerprøven. Tredje råd er derfor å ikke tenke på resultatet mens du kjører, det vil stresse deg mer enn det gjør godt.
Andre positive tiltak før en førerprøve vil være å ha spist godt (til tross for at man er nervøs). Alle har bedre fokus og konsentrasjon på mett mage. I tillegg er det viktig med nok søvn. Hvis du kan velge, ta en førerprøve som starter tidlig på morgenen, da er du mest skjerpet og det er ikke så mange andre tanker som har fått plass i hodet ditt ennå.
Allerede da du kom til første kjøretime ble du kanskje gjort oppmerksom på ditt ansvar vedrørende bilens forsvarlige og forskriftsmessige tilstand. Trafikklæreren vil gjennom trinn 2 og kanskje av og til videre i opplæringen gi deg oppgaver som går ut på å kontrollere bilens tekniske tilstand, og konsekvensen av feil og mangler ved kjøretøyet. Dette kan være kontroll av for eksempel bremser, lys og dekk eller hvor mye du lovlig kan laste i takboksen. Du lærer mer om den tekniske delen i læreboka Veien til førerkortet for personbil. På oppkjøringen vil du også få slike sikkerhetsspørsmål av sensor, dette er en del av førerprøven. Disse kan det være greit å tenke over før førerprøven starter. Husk at det er ditt ansvar at kjøretøyet er i forsvarlig og forskriftsmessig stand.
Som et siste råd, er du i tvil om du kommer til å bestå, snakk med trafikklæreren i god tid og avtal noen flere kjøretimer. Kjøretimer er dyrt, men førerprøven på nytt er enda dyrere. En kjøretime koster som regel mellom 650,- og 750,-. En førerprøve koster mellom 2500,- og 4000,- hos trafikkskolen, dette er inkludert leie av bil og en oppvarmingstime. I tillegg kommer en kostnad hos Statens vegvesen. Vi anbefaler også å lese læreboka Veien til førerkortet for personbil samtidig som du tar timer ved trafikkskolen, på denne måten lærer du teorien i praksis.
Dersom du mot formodning skulle stryke på oppkjøringen er det lurt at du spør sensor hva du bør jobbe mer med til neste gang. Du vil få en karantenetid på fire uker. I denne perioden kan det være lurt å ta et par ekstra kjøretimer hos trafikkskolen din, før du kjører opp på nytt.