Sikkerhetskurs på øvingsbane, eller glattkjøring som mange kaller det, er en obligatorisk del av trafikkopplæringen. Her tar vi for oss det du måtte trenge å vite, både om selve kurset og om forberedelsene.
Norge er et langstrakt land med skiftende klima, variert miljø og kupert terreng. Dette betyr at det kan være nokså varierende kjøreforhold, som tidvis kan være svært krevende. Vi har ulike årstider, og det vil si at store deler av året kjører vi på vei med svært variabelt veigrep. Om høsten kan det blant annet være glatt på grunn av vått løv fra trærne, om vinteren som følge av frost og snø.
Det kan også være glatt som følge av nylagt asfalt, vanndammer, grus eller oljesøl. Sikkerhetskurs på øvingsbane er laget slik at eleven kan oppleve og erfare hvordan det er å kjøre på vei med variabelt veigrep.
Hvorfor har vi sikkerhetskurs på bane?
Det er vanskelig å lese seg opp på veigrep og bremselengder på glatt føre, og det er enda vanskeligere å lese seg til hvordan man skal håndtere bilen i en krisesituasjon. Derfor skal du som elev oppleve og erfare dette i trygge omgivelser, ved å være med på «sikkerhetskurs på øvingsbane». Kurset gjennomføres mot slutten av
trinn 3 i trafikkopplæringen.
Målet for kurset er at eleven gjennom opplevelse og erfaring, skal videreutvikle sin kompetanse i å opptre slik at ulykker unngås. Eleven skal også lære å sikre både personer og last, og forstå hvordan bilens bremse- og styremuligheter påvirkes av førerens kjøremåte og bilens utrustning.
For å unngå ulykker er det spesielt to ting som er viktige: fartsavpassing og kjøreprosessen. Det tar tid å bremse, det tar tid å stoppe og det tar tid å svinge unna. I tillegg tar alt dette enda lenger tid på glatt føre!
Hvordan forberede seg til sikkerhetskurs på bane?
Mange elever kan møte opp på øvingsbanen med skrekkblandet fryd, de gleder seg fordi de har hørt det er gøy, men kan også grue seg fordi de er redde for å ikke få det til.
Prøve og feile!
Men, det er faktisk meningen at eleven skal «prøve og feile»! Hovedmålet for dagen er at eleven skal få opplevelser og erfaringer som gir økt forståelse for hvordan man skal kjøre for å unngå ulykker. Prøving og feiling er en av de beste måtene å lære dette på.
Hvordan vil bilen reagere på glatt føre?
Dersom du ønsker å forberede deg til sikkerhetskurs på øvingsbane vil vi anbefale å lese om bilkjøring på vei med variabelt veigrep, eller glatt føre som vi gjerne kaller det. Tenk gjennom hvordan du tror kjøretøyet vil oppføre seg ved styring, bremsing og akselerasjon! Du finner mye nyttig informasjon i læreboka «
Veien til førerkortet for personbil».
Tenk gjennom egne reaksjoner
Hva tenker du om egne reaksjoner dersom bilen ikke gjør slik du ønsker? Og hvordan skal du kunne unngå å havne i nettopp en slik reaksjon?
Godt grunnlag fra trafikkopplæringen er viktig
For at sikkerhetskurset skal være en arene for opplevelser som du kan dra nytte av, er det viktig at du har et godt grunnlag fra både trinn 2 og trinn 3. På denne måten kan opplevelsene øvingsbanen og trafikklæreren gir deg, skape muligheter for at du faktisk tenker over hva det vil si å kjøre på et slikt føre. Det er også avgjørende at trafikklæreren ikke tar deg med på dette kurset før du har det gode grunnlaget fra tidligere opplæring, nettopp for at opplevelsen skal bli så god som mulig. Din opplevelse er trafikklærerens viktigste oppgave.
Opplevelsene og erfaringene du tar med deg fra sikkerhetskurs på bane, gir deg et godt grunnlag for avsluttende del på trinn fire, nemlig
«sikkerhetskurs på vei».
Ofte stilte spørsmål
Hvor mye koster det for glattkjøring?
Det er ingen standardpris på hvor mye det koster med sikkerhetskurs på øvingsbane, det kommer an på hvor mye det koster å leie skolebil hos din trafikkskole. Men man kan anta at den totale prisen vil ligge på omtrent 6000 kroner, der 1400 kroner går til leie av øvingsbane hos NAF fra og med 1.1.23, og den resterende delen går til trafikkskolen for leie av bil.
Hvor lenge varer sikkerhetskurset?
Sikkerhetskurs på bane består av fire undervisningstimer. Hver undervisningstime er på 45 minutter.
Er sikkerhetskurs på bane obligatorisk?
Sikkerhetskurs på bane er en obligatorisk del av trafikkopplæringen, og gjennomføres mot slutten av trinn 3.
Hva lærer man på sikkerhetskurs på øvingsbane?
På sikkerhetskurset får du oppleve hvordan det er å kjøre på variabelt føre, gjennom praktisk øving. Du vil delta på et kurs i sikring av personer og last, og det vil være både innledende og avsluttende teoriteoriundervisning. Kurset i sikring av personer og last vil foregå i en sikkerhetshall. Her vil du få oppleve betydningen av trygg sikring, og du skal øve både på å sikre deg selv, barn, taklast og løse gjenstander.
NAF sikkerhetskurs på bane
Det er
NAF som drifter øvingsbanene, og det er NAF du som elev leier øvingsbanen av.