Det er gøy og praktisk å kjøre moped, men det innebærer også et stort ansvar. Å ferdes i trafikken er ikke uten risiko, og som sjåfør er du ansvarlig for både din egen og andres sikkerhet. Det er derfor lurt å forberede seg godt før du går i gang med mopedlappen.
Mopedlappen er det samme som førerkort klasse AM, som gjelder for to-, tre- og firehjuls moped. Minstealderen for å ta mopedlappen er 16 år. Fra du er 16 til du er 18 år kan du kun føre moped med egenvekt under 150 kg, og med en maksfart på 45 km/t.
Trinn 1: Trafikalt grunnkurs
Trinn 2: Grunnleggende opplæring
Trinn 3: Praktisk opplæring i trafikken
Trinn 4: Avsluttende opplæring og teoriprøve
Dersom du allerede har førerkort klasse B (bil), har du også rett til å kjøre moped. Du trenger altså ikke å ta mopedlappen ved siden av lappen for bil.
Før du kan begynne å øvingskjøre må du ta trafikalt grunnkurs. Kurset består av 17 timer med teori, som skal forberede deg på å bli en sikker sjåfør i trafikken. Det samme kurset gjelder også for førerkort klasse B, så hvis du allerede har tatt kurset for mopedlappen trenger du ikke å ta det på nytt hvis du skal øvingskjøre med bil.
Trenger du pensum? På trafikalt grunnkurs vil du få en innføring i grunnleggende trafikkunnskaper, sjåførens ansvar for sikkerhet, tiltak ved trafikkuhell og førstehjelp. Kurset består også av en mørkekjøringsdemonstrasjon. Det er mye å sette seg inn i, og vi anbefaler derfor at du benytter deg aktivt av pensum. Her kan du finne et utvalg læringsmateriell til trafikalt grunnkurs.
Når du har fullført trafikalt grunnkurs, får du et bevis som gir deg rett til å øvingskjøre. Du må ha med deg beviset sammen med gyldig legitimasjon med bilde når du øvingskjører.
På dette trinnet skal du lære deg grunnleggende kunnskaper om moped og mopedkjøring. Før du kan gå videre til den praktiske opplæring, må du ta 3 timer teoretisk opplæring hos en trafikkskole. Disse timene er obligatoriske for å kunne ta mopedlappen.
Mot slutten av trinn 2 skal det gjennomføres en trinnvurdering. Du og læreren din vurderer sammen om du har gode nok kunnskaper til å gå videre til trinn 3.
Når du er ferdig med grunnleggende opplæring, kan du begynne med den praktiske delen. Du kan øvingskjøre privat eller hos en godkjent trafikkskole.
Hvis du skal øvingskjøre privat, må den som er med deg selv kjøre motorsykkel. Det er ikke lov å kjøre etter en bil eller moped. Du og læreren din må ha mulighet til å kommunisere med hverandre, og dere må begge ha på refleksvester med bokstaven L på ryggen.
Hvis du er usikker på hvilken trafikkskole du skal velge, kan du søke blant 700 trafikkskoler på NTSFs nettsider.
Før du er klar for å ta mopedlappen, må du gjennomføre avsluttende opplæring. Du skal bli en ansvarlig sjåfør og ha god samhandling med andre trafikanter. Du må også ha god kunnskap om kjøretøyet, og være i stand til å ta reflekterte beslutninger. Som del av den avsluttende opplæringen må du ta et obligatorisk 4 timers sikkerhetskurs på vei, hvor du skal lære deg å:
Kjøre i tettbebygde strøk og på landevei.
Velge kjøreruter som er sikre og til minst mulig ulempe for andre.
Reflektere rundt egne erfaringer og sikker transport på moped.
Ikke glem å søke om mopedlappen.
Teoriprøven er avsluttende prøve for mopedlappen, så all obligatorisk opplæring må være gjennomført før dette. Søknaden om mopedlappen må også være registrert. Du tar teoriprøven hos Statens Vegvesen.
Du trenger ikke å bestille time på forhånd, men husk å sjekke åpningstidene hos din lokale trafikkstasjon.
Teoriprøven består av en rekke spørsmål med svaralternativer, og det finnes bare et riktig svar pr. spørsmål. Dersom du stryker må du vente to uker før du kan ta prøven på nytt, og du må betale for hvert forsøk. Det er derfor lurt å sette seg godt inn i pensum før du tar teoriprøven. Her finner du Teoriboka for mopedlappen.
På teoriprøven for moped må man ha svart riktig på minst 25 spørsmål av totalt 30 spørsmål.
Ja, de som er født før 1985 kan få mopedlappen uten å ha tatt lappen i noen andre klasser så lenge man innehar nødvendig ferdighet, i følge førerkortforskriften.
Nei, det kan man ikke. Mopedbil er en førerkortklasse med egen obligatorisk opplæring og teoriprøve på trafikkstasjonen.
De som fikk billappen før 19 januar 2013 får førerett på moped automatisk. Det samme gjelder om du tok motorsykkellappen før 2013, i følge førerkortforskriften.
Hvis du vil vite mer om veien til mopedlappen, kan du sjekke Statens Vegvesen sine nettsider.