Tar for mye betalt for førerprøver

Tar for mye betalt for førerprøver

04 november 2020

Riksrevisjonen publiserte i går en rapport der de avslører at staten krever inn for høye gebyrer på flere offentlige tjenester. Blant gebyrene som er for høye er satsene for teoretiske og praktiske førerprøver.

– Dette har Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund tatt opp ved flere anledninger, og vi er overhodet ikke overrasket over at Riksrevisjonen nå konkluderer som de gjør. Det er bare å se til Sverige der gebyrene for de samme tjenestene er nær halverte sammenliknet med hva norske borgere betaler for de samme tjenestene til Statens vegvesen, sier direktør i ATL Torgeir Abusdal.

Han er svært positiv til at Riksrevisjonen nå har avdekket det som i realiteten er en skjult skattlegging av unge mennesker og andre som skal ta førerkort.

Hovedprinsippet for gebyrfastsettelser er at de ikke skal være høyere enn kostnadene. Om du skal ta teoriprøven i dag koster det 660 kroner, mens en oppkjøring koster 1100 kroner. For å få utstedt førerkortet må du ut med ytterligere 310 kroner om du gjør det på trafikkstasjonen, eller 145 kroner om du gjør jobben selv via nettsidene til Statens vegvesen.

– At man krever inn så my ekstra for å ta teoriprøven og førerkort er helt unødvendig, sier riksrevisor Per-Kristian Foss til NRK.

– Statens vegvesen er veldig opptatt av digitalisering og fordelene det gir for brukerne, men de virker ikke like interesserte i å legge seg på et kostnadsnivå som gjenspeiler hva tjenestene koster. Det viser konklusjonen fra Riksrevisjonen. Dette er alvorlig og ATL håper nå at Stortinget tar affære og endrer satsene slik at de i større grad reflekterer hva disse prøvene egentlig koster å gjennomføre, sier Abusdal.

 

Skjermbilde 2019 06 26 kl. 09.05.33
 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi gir deg siste nytt fra bransjen og informasjon om hva vi jobber med.

 MELD DEG PÅ NYHETSBREV »

 

Norges Trafikkskoleforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Norges Trafikkskoleforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger