Færre tar førerkort på moped

Færre tar førerkort på moped

10 februar 2020

Transportøkonomisk institutt (TØI) har evaluert omlegging av føreropplæring for moped og lett motorsykkel. Rapporten peker på at færre tar førerkort for moped og at flere ser på moped som et rent transportmiddel.

I 2017 ble det innført et nytt sikkerhetskurs for de som skal ta førerkort på moped og lett motorsykkel. TØIs undersøkelse gir ikke noen svar på om det har bedret trafikksikkerheten for de som kjører lett motorsykkel eller moped. I følge TØI kan det skyldes at det har vært en stor nedgang i antallet mopeder og lette motorsykler de siste par årene – samtidig er det færre som kjører moped i følge TØI.

For mens over 14.000 tok førerkort på moped i 2014 var det samme tallet for 2018 under 10.000. Antallet som tar førerkort på lett motorsykkel er lett økende, men noe entydig bilde får man ikke fordi også tunge klasser regnes inn i denne statistikken.

Undersøkelsen fra TØI viser at færre tar førerkort på moped fordi de syntes det er moro å kjøre. Det tyder på at flere og flere ser på moped som et transportmiddel mer enn et middel til opplevelse og spenning. De bekreftes også at undersøkelsen jevnt over viser positive holdninger til trafikksikkerhet og lav forekomst av risikoadferd. Etter omleggingen i 2017 har også andelen av førere som eier eller kjører trimmet moped gått ned.

Likevel, mer enn hver femte mopedfører oppgir at man eier en trimmet moped.

Undersøkelsen viser også at gjennomsnittlig varighet av opplæringsperioden har økt etter endringen som ble innført i 2017. Man finner også en liten økning i antall frivillige kjøretimer som kommer i tillegg til den obligatoriske undervisningen.

Hele rapporten kan lastes ned her.

 

Skjermbilde 2019 06 26 kl. 09.05.33
 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi gir deg siste nytt fra bransjen og informasjon om hva vi jobber med.

 MELD DEG PÅ NYHETSBREV »

  

Norges Trafikkskoleforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Norges Trafikkskoleforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger