• Hjem
  • Aktuelt
  • Skaderisikoen for unge bilførere nær halvert på 5 år
Skaderisikoen for unge bilførere nær halvert på 5 år

Skaderisikoen for unge bilførere nær halvert på 5 år

19 november 2020

Risikoen for skade, ulykke og død for alle trafikantgruppene er nærmest halvert de siste ti årene, vise en ny undersøkelse fra TØI og Statens vegvesen. God trafikkopplæring får mye æren.

– Vi er veldig fornøyde med nedgangen i risiko som rapporten viser for de siste årene, og da særlig hos ungdom, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Guro Ranes. Sammenlignet med andre aldersgrupper var ungdom en gruppe som tidligere hadde veldig høy risiko for å bli skadet i trafikken. Nå er denne risikoen halvert.

– Rapporten viser oss at det arbeidet, som er blitt gjort på mange fronter av mange parter over tid, gir gode resultater. Og når det gjelder den bedrede kunnskap og holdningene hos de unge, så vil jeg også trekke frem den nye føreropplæringen og kampanjearbeidet vårt, som også har bidratt til den positive utviklingen, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

De skriver at også prikkbelastningssystemet og sikrere biler er med på å bidra.

Undersøkelsen finner også stor risikonedgang over tid blant tunge motorsyklister - trafikantgruppen som tidligere var verstinger i risikostatistikken. På 1980-tallet var gjerne den typiske eieren av tung motorsykkel i tjue­årene, mens i dag er gjennomsnittsalderen trolig rundt 50 år. Endringen i hvilke aldersgrupper som kjører tung motorsykkel er trolig en hovedforklaring på den store risikonedgangen som har skjedd i perioden 1985-2018. Men det har også vært gjort mye godt trafikksikkerhetsarbeid i mc-miljøet.

Nå er det de lette motorsyklene som har høyest risiko. Lett motorsykkel kan kjøres fra man er 16 år, og mange førere av lett mc er unge og dermed risikoutsatte.

Les mer om undersøkelsen i den kommende utgaven av Trafikkskolen.

Skjermbilde 2019 06 26 kl. 09.05.33
 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi gir deg siste nytt fra bransjen og informasjon om hva vi jobber med.

 MELD DEG PÅ NYHETSBREV »

Norges Trafikkskoleforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Norges Trafikkskoleforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger