• Hjem
  • Aktuelt
  • Forslag til endring av språkkrav i forskrift
Forslag til endring av språkkrav i forskrift

Forslag til endring av språkkrav i forskrift

22 desember 2020

ATL har i dag, 22. desember, sendt brev til Statens vegvesen med forslag til endring i forskrift om trafikkopplæring og førerprøve. Endringen gjelder språkkrav og en presisering i ordlyden i § 29-1(4).

Etter tilbakemeldinger fra bransjen har ATL jobbet frem et brev som i dag sendes til Statens vegvesen, divisjon trafikant og kjøretøy. Med dette ønsker ATL å sette språkkrav for kandidater som skal avlegge førerprøve i tyngre klasser på agendaen.

Trafikkopplæringsforskriften § 29-1 (4) i.f. lyder; «Kandidater som skal avlegge førerprøve for førerett i klassene C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D eller DE, eller for annen kompetanse i yrkesmessig trafikk, må likevel gjennomføre prøven på norsk.»

Grunnet økt innvandring er trafikkskolenes elevgrupper mer sammensatt i dag enn tidligere og vi har fått tilbakemeldinger gjennom en undersøkelse hos våre medlemmer at det er store forskjeller i kandidatenes språklige ferdighetsnivå.

– Dagens kriterier om at førerprøven må gjennomføres på «norsk» blir dermed for upresist. En tydelig regulering av ferdighetsnivået er nødvendig, og det bør fastsettes en felles minstestandard for hva som oppfyller språkkravet, sier ATLs rådgiver, Solveig Spæren.

I brevet viser ATL til utfordringene knyttet til dagens regelverk og forslag til fastsettelse av språknivå i § 29-1 (4).

– ATLs konklusjon er dermed at innføring av et språkkrav som inntaksvilkår har gode grunner for seg, da det vil medføre mer kostnadseffektiv opplæringsprosess og vil bidra til økt trafikksikkerhet. Det er etter vår oppfatning for øvrig svært positivt at det stilles krav til norskkunnskaper ved gjennomføring av trafikkopplæring som et arbeidsrettet tiltak via NAV. Vi ser imidlertid et behov for at tester som avgjør elevers rett til opplæring er nasjonale, offentlig godkjente og gjennomføres på godkjent prøvested, og ikke utarbeides av trafikkskolene selv, sier Spæren.

Du kan lese brevet i sin helhet i ATLs medlemsportal, du finner det under kategorien Rapporter og utredninger

– Nå ser vi frem til Statens vegvesens vurderinger av problemstillingene vi tar opp, avslutter Spæren.

 

Norges Trafikkskoleforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Norges Trafikkskoleforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger