Hvordan fungerer samarbeidet med Statens vegvesen om førerprøver?
Ønsker tilbakemeldinger fra bransjen
– Det er en kjensgjerning at det var tøffe tak rundt gjennomføring av førerprøver under pandemien. Statens vegvesen ble 1. januar 2020 omorganisert og den landsomfattende Trafikantavdelingen var knapt oppe å stå når pandemien rullet over landet. Nå drøyt fire år etter er det viktig for oss å få tilbakemeldinger på arbeidet vi gjør akkurat nå, sier Bjørn Lillevolden, kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen.Statens vegvesen har i løpet av de siste årene fått både ris og ros for sin håndtering av førerprøver, og ønsket trafikkskolenes tilbakemeldinger.
– Vi setter pris på at Statens vegvesen tar initiativ og ønsker å lytte til trafikkskolenes erfaringer. Vi opplever fra vår side at det er store lokale variasjoner i hvordan samarbeidet fungerer. Noen steder fungerer det godt, andre steder har ikke trafikklærerne engang tilgang på venterom eller toalett under førerprøven. Vi håper ingen trafikklærere må stå ute i kulda i vinter, sier Ingunn H. Finstad, administrerende direktør i Norges Trafikkskoleforbund.
Norges Trafikkskoleforbund er bekymret for tilgjengeligheten på trafikkstasjonene fremover nå som Statens vegvesen har innført at alle må ha timeavtale. Les mer om dette her.
Store sesongvariasjoner og for lite informasjon
Undersøkelsen fikk 471 svar, og Statens vegvesen takker trafikkskolene for de viktige og nyttige tilbakemeldingene de har fått.Det viser seg blant annet at trafikkskolene mener de får dekket behovet for gjennomføring av praktiske prøver i klasse B til ønsket tid på ønsket trafikkstasjonen i lavsesongen, men at det er vanskeligere i høysesongen. Der 79,4 % svarer «Ja, stort sett» eller «Ja, delvis» for lavsesong, er det 64 % som svarer det samme for høysesong.
Undersøkelsen avdekker også at trafikkskolene ønsker seg mer forklaringer om lovendringer og regler fra Statens vegvesen.
44 % av respondentene svarer at de ikke opplever at trafikkskolen får god informasjon om regelendringer, forskrifter, EU-direktiv og lignende. 37 % synes informasjonen er god. Trafikkskolene er også tydelige på at de ønsker mer forklaringer av lovendringer og regler.
Statens vegvesen sier alle svarene er nyttige å ha med seg i arbeidet videre, og planlegger å gjennomføre en ny undersøkelse neste år.
Nysgjerrig på svarene?
Se alle svarene på undersøkelsen her.Drift av trafikkskole