Det er populært å bli trafikklærer, viser årets søkertall fra Nord universitet. Spesielt populært er det å bli trafikklærer for tunge klasser – her kjemper 74 søkere om 24 plasser.

Enda flere kjemper om plassene for å bli trafikklærer
Søkertallene til universiteter og høgskoler er offentliggjort, og viser at Nord universitet hadde en økning på 18 % i 2025. Blant de mest søkte studiene via Samordna opptak er trafikklærerutdanningen. I år ønsker 312 søkere å komme inn på studiet, noe som er en økning på hele 19 % fra i fjor.
– Det er alltid hyggelig med gode søkertall. Det viser at yrket er ettertraktet og at mange ønsker å utdanne seg til trafikklærere. Og så er det vel også slik at gode søkertall ofte gir god inntakskvalitet på studentene, noe som lover godt for framtida, sier Rikke Mo Veie, leder for trafikkfag ved Nord universitet.
Populært med nytt studie
Det nye tilbudet som starter fra høsten, trafikklærer for tunge klasser, har også gode søkertall. Her kjemper hele 74 studenter om 24 plasser. Den nye utdanningen skal bidra til at mangelen på trafikklærere på tunge kjøretøy blir redusert.
Studiet er tilrettelagt for yrkessjåfører og er et fulltidsstudium med både nettbaserte og fysiske samlinger, samt praktisk kjøring.
– Nord universitet har nasjonalt ansvar for utdanning av trafikklærere og tilstreber alltid å dekke samfunnets behov for trafikklærere i alle førerkortklasser. Det er også grunnen til at vi nå starter med en ny grunnutdanning for trafikklærere tunge klasser. Vi er godt fornøyde med søkertallene, som betyr at vi kan ta opp det antallet vi har planlagt for, sier Mo Veie.
100 nye trafikklærere for tunge klasser på fire år?
Våren 2022 gjennomførte Nord universitet og Norges Trafikkskoleforbund en uformell spørreundersøkelse som viste at det de nærmeste årene vil mangle omtrent 100 trafikklærere for tunge klasser.
– Når markedet er dekket antas utdanningsbehovet å være på omtrent 25 studenter årlig. Naturlig avgang ved pensjon og personer som bytter jobb vil naturlig nok ha innvirkning på dette antallet. De gode søkertallene til fjorårets videreutdanning trafikklærer tunge kjøretøy (30 studenter ble ferdig utdannet trafikklærer på tunge kjøretøy våren 2025), og til høstens studier, viser at vi er på rett vei med hensyn til å dekke samfunnets kompetansebehov både på kort og lang sikt, sier Katrine Grinerud, studieprogramansvarlig for trafikklærer tunge klasser ved Nord universitet.
Katrine Grinerud (Foto: Øyfrid Sudenius Knudsen) og Rikke Mo Veie (Foto: Knut Inge Seem, Nea Radio)
Hun forteller at trafikklærerutdanningen alltid har hatt gode søkertall, med mellom 2,5 og 3,5 førsteprioritetssøkere per studieplass.
– Ved årets opptak har vi gjennom Samordna opptak meldt inn et opptak på 100 trafikklærerstudenter og 24 studenter til ny grunnutdanning for trafikklærer tunge klasser. I tillegg tas det opp et sted mellom 15-18 studenter på videreutdanningen for trafikklærer tunge kjøretøy, sier hun.
Mo Veie legger til at dette til sammen gir en god økning sammenlignet med tidligere år.
– Med den nye grunnutdanningen for trafikklærer tunge klasser, i tillegg til fortsatt gjennomføring av videreutdanningen trafikklærer tunge kjøretøy, vil det være mulig å uteksaminere rundt 100 nye trafikklærere på tunge kjøretøy over en fireårsperiode. Dette vil være en økning på cirka 50 prosent fra tidligere år, sier Grinerud.
Målrettet rekruttering
Trafikklærerutdanningen er et viktig studium for Nord universitet, og har derfor vært godt synlig i årets markedsføringskampanje.
– Den nye grunnutdanningen for trafikklærer tunge klasser har fått ekstra oppmerksomhet, noe som vi antar også har hatt positiv effekt for trafikklærerstudiene generelt. Det antas at søkertallene også er påvirket av at OsloMet ikke har hatt opptak på sin trafikklærerutdanning i år, sier Mo Veie.
Grinerud forteller at det har, siden det ble kjent at ny grunnutdanning for trafikklærer tunge klasser skulle igangsettes, vært stor pågang fra transportbransjen med spørsmål knyttet til dette studiet.
– Vi har gitt ut bred informasjon og dette har nok bidratt til at studiet har blitt kjent i bransjen, avslutter Grinerud.
Gode jobbmuligheter
– Noen av mine første minner med min far, var når han eide egen tankbil og kjørte for Meieriet. Det var en fin barndom med mange timer i lastebil, noe som gjorde at jeg selv kjørte opp til alle tungbilklassene i 2007, sier Kim Sæther, tidligere student ved Nord universitet. Han har gått både grunnutdanningen for trafikklærer og tungbilstudiet, og jobber nå som lærer ved Ole Vig videregående skole på yrkessjåførlinja.
Sæther har fra tidligere bachelor i nautikk og master i HMS, og har jobbet som bussjåfør på deltid. Interessen for trafikklæreryrket kom da en god venn startet som trafikklærer på lastebil.
– Han snakket meget godt om mulighetene man fikk, så jeg begynte å se på hvilke muligheter jeg kunne få med mine tidligere utdanninger og yrkesaktiviteter. For meg er det svært motiverende å jobbe som trafikklærer, her spiller jeg en avgjørende rolle i å forme nye sjåførers holdninger, ferdigheter og risikoforståelse i trafikken.
Kim Sæther (Foto: Øyfrid Sudenius Knudsen)
Nesten samtlige av Sæthers medstudenter hadde fast jobb før studiet var ferdig.
– Jobbmulighetene er store i hele Norge, uansett hvilken førerkortklasse man ønsker å jobbe med. For min del er jobben som yrkesfaglærer på lastebil og buss helt utrolig. Her får jeg uttelling for tidligere utdanninger og arbeidserfaring. Det er et fantastisk samhold blant de ansatte og våre elever er allerede lærlinger med fast jobb, slik at de er meget motiverte, sier han.
Han mener at gode søkertall til studiet viser hvor relevant og allsidig denne utdanningen er.
– Jeg tror den treffer et stort spekter av mennesker, noe som er svært viktig i dagens samfunn hvor man ønsker å inkludere alle. Jeg tror at de fleste som søker har hatt en svært god opplevelse av føreropplæringen i Norge og trafikklærerens ansvar, slik at de lett ser for seg selv i denne rollen.
Trafikklærere har en unik undervisningssituasjon der man jobber tett på elevene og får være med på å forme dem og skape holdninger som fremmer Nullvisjonen.
– I svært få andre læreryrker har man muligheten til å være én lærer per elev, slik at man har muligheten til å tilpasse undervisningen etter elevens behov, sier Sæther.