I går kom beskjeden om at trafikkskolene igjen kan begynne føreropplæring i tunge klasser, men opplæring i klasse B er fortsatt på vent. Her kan du se hva ATL jobber med og hva det er åpnet for.
Dette er det åpnet for undervisning på – og dette jobber ATL med
– Det er positivt at man nå også har åpnet for undervisning i tunge klasser. Vi er også godt fornøyde med at Statens vegvesen har startet opp med praktiske prøver for både MC og i tunge klasser, sier direktør i ATL, Torgeir Abusdal.
Han sier det er mye som gjenstår, ikke minst er man utålmodige over at ikke opplæring i klasse B kan gjenopptas.
– Med tanke på at en rekke andre yrker som jobber tett inn mot kunden har åpnet er det ikke rimelig at trafikklærere som jobber med klasse B fortsatt ikke kan gå på jobb. Her har man god kontroll, og bransjestandarden som ATL har vært med på å utarbeide gjenspeiler langt på vei tiltakene man har innført i Danmark, sier Abusdal. Han lover fullt trykk inn mot politikere og regjering med et mål om at man så raskt som mulig kan åpne for praktisk føreropplæring i personbil.
En av de store fordelene med vår bransje er at man har unik oversikt over elever, hvilken bil de har kjørt og hvilken lærer de har hatt. Det gir, ifølge Abusdal, svært gode muligheter for å ha kontroll på eventuell smittesporing.
– Vi håper politikere og beslutningstakere ser dette poenget, som vi mener er vesentlig, sier Abusdal og legger til at ATL har en stadig større bekymring knyttet til at man ennå ikke har fått noen signaler om gjenåpning av klasse B.
Abusdal er også utålmodig i forhold til å få endret reglene for teoretisk opplæring. I dag kan en lærer maksimalt undervise fire elever dersom avstanden på en meter overholdes.
– ATL har sendt en henvendelse til myndighetene der vi ber om at man åpner opp for undervisning av større grupper. Dette vil være viktig i alle førerkortklasser enten vi snakker om MC, moped, personbil eller i tunge klasser, sier Abusdal.
I dag har man i videregående skole åpnet opp for undervisning med inntil 20 personer om man følger «Veileder for smittevern for ungdomsskoler og videregående skole under Covid-19 utbruddet 2020». Abusdal mener denne veilederen bør være et godt utgangspunkt for å bestemme gruppestørrelse for elever også i trafikkopplæring.
– Nå er det stor spenning knyttet til hva som kommer frem på torsdag. Da har regjeringen lovet at det skal komme nye råd i forhold til smittetiltak og vi håper på gode nyheter for vår bransje, sier Abusdal.
På spørsmål fra ATL der vi ber om en avklaring på dagens regler skiver seniorrådgiver Espen Rindedal i Samferdselsdepartementet at det er regelen om maksimalt fem personer og en meters avstand som er gjeldende. Han skriver også at videregående opplæring er regulert i paragrafene 12a og 12b i covid-19 forskriften, mens trafikkopplæring er regulert i paragraf 12e.
– Vi oppfatter derfor at det som per tiden er tillatt av trafikkskolenes virksomhet i henhold til helsemyndighetenes vedtak, og som vi tidligere har meddelt dere, er opplæring på moped, motorsykkel og snøscooter, teoretisk opplæring i grupper på inntil fem med avstand minst en meter, samt praktisk opplæring i de tyngste kjøretøyene der avstand mellom lærer og elev er minst en meter. Utover dette har Statens vegvesen lagt til rette for at teoriopplæring kan foregå digitalt, skriver Rindedal i eposten til ATL.
Han skriver også at man enn så lenge ennå ikke kan si noe nærmere om gjenåpning av gjenstående deler av trafikkopplæringen som er dekket av helsemyndighetens vedtak, som i første rekke gjelder praktisk opplæring i mindre kjøretøy der avstanden mellom lærer og elev er mindre enn en meter samt teoriopplæring i grupper på flere enn fem.