Illustrasjon: Shutterstock.com

Satser stort på jus og arbeidsliv

15.08.2022

Arbeidstid, arbeidsavtaler, arbeidsmiljø, lønn, tvister og konflikter – arbeidslivet kan by på nok av fallgruver for både arbeidsgiver og arbeidstaker. Nå setter Norges Trafikkskoleforbund arbeidsrett på agendaen!

– Vi ønsker å være der for både arbeidsgiver og arbeidstaker, svare på spørsmål og bygge kunnskap om arbeidsrett og rammene i arbeidslivet, sier Solveig Spæren, juridisk fagansvarlig i Norges Trafikkskoleforbund.

Satsningen er en del av forbundets innsats for bærekraft og økt samfunnsansvar, blant annet innenfor arbeidsliv og utdanning.
 

(Nesten) alt er tenkt på før!

Få problemer er så unike at de aldri har oppstått tidligere, så også i arbeidslivet. Arbeidsmiljøloven, Ferieloven, Likestillings- og diskrimineringsloven, for å nevne noen, er lover som er der for å sikre ryddige rammer og avklarte ansvarsforhold.

– Vi får mange henvendelser fra trafikkskoler som trenger råd om utforming av arbeidsavtaler, utfordringer i arbeidsmiljøet, oppsigelser eller andre problemstillinger som har behov for en juridisk vurdering, sier Spæren.

I mange av henvendelsene er det nettopp bedre kunnskap om rammene i arbeidslivet, som løser floka. Nå vil Spæren sette de vanligste spørsmålene på agendaen, slik at kunnskapen blir allemannseie i bransjen.

– Vi ønsker å legge til rette for at det skal være enkelt å ta de rette valgene. Vi skal ikke finne opp kruttet på nytt, det ligger allerede i regelverket, men vi ser at det kan være behov for en bevisstgjøring i bransjen, sier Spæren.

 

Nyoppstartet webinarserie

Ett av tiltakene er den nyoppstartede webinarserien «Jus og arbeidsliv». Arbeidstid og overtid var første tema, og webinaret gikk av stabelen 7. juni med 60 påmeldte deltakere. Her kunne deltakerne velge om de ville delta morgen eller ettermiddag – alt etter hva som passet inn i timeplanen.


– Arbeidstid var tydelig et tema som fenget! Vi er opptatt av å skape gode relasjoner mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og slik legge rammene for en sunn bransje som nyutdannede trafikklærere ser en fremtid i, sier Spæren.


Neste webinar kommer 30. august, og vil handle om hvordan man lager en god arbeidsavtale. Arbeidsgivers styringsrett, arbeidstakers lojalitetsplikt og tips til praktisk konflikthåndtering er andre aktuelle temaer som vil bli tatt opp gjennom høsten. Webinarene er gratis, og hvem som helst kan melde seg på.
 

– Arbeidstid var tydelig et tema som fenget! Vi er opptatt av å skape gode relasjoner mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og slik legge rammene for en sunn bransje som nyutdannede trafikklærere ser en fremtid i.
Solveig Spæren, jurist i Norges Trafikkskoleforbund.

 

HMS-kurs på trappene

Norges Trafikkskoleforbund jobber også med å utvikle et digitalt HMS-kurs for arbeidsgivere, spesielt tilpasset risikofaktorene i trafikkskolebransjen. Alle arbeidsgivere plikter å gjennomføre et HMS-kurs.


– Så vidt vi er kjent med finnes det ikke egne HMS-kurs for trafikkskolebransjen. Vi mener det vil ha en stor verdi å kunne tilby et bransjetilpasset kurs, der man også kan diskutere relevante problemstillinger med andre som har tilsvarende utfordringer, sier Spæren.


Kurset er i støpeskjeen, og vil bli lansert vinteren 2023. Alle kan melde seg på, men medlemmer i Norges Trafikkskoleforbund vil få kurset til rabattert pris.


Norges Trafikkskoleforbund ser nå også på mulighetene for å tilby mekling som konfliktløsning, og slik være den nøytrale tredjeparten som kan hjelpe partene til å finne en løsning de begge kan akseptere.


– Vi har mange planer og ideer som vi ønsker å sette ut i live, så følg med, oppfordrer Spæren.
 

Meld deg på webinar om arbeidsavtalen

I dette webinaret tar vi et dypdykk ned i arbeidsavtalen. For hvilke krav stiller arbeidsmiljøloven til arbeidsavtalen? Hvordan tilpasse avtalen til behovene på din trafikkskole? Og kan arbeidsgiver gjøre endringer i lønn, pensjonsordning, arbeidssted eller arbeidsoppgaver, når dette er fastsatt i arbeidsavtalen?

Les mer om webinaret og meld deg på her!
Les mer


 
Drift av trafikkskole
facebook