Top Image
Kunnskapsbase
Ta førerkort?
CloseFiltrer på undersider
Ta førerkort?
Burger Filtrer på undersider Ta førerkort?

Dekkmønster

Visste du at det er ulike krav til mønsterdybden i sommerhalvåret og vinterhalvåret – uavhengig av om du har sommerdekk eller vinterdekk? I denne teksten får du svar på det du må vite om dekkmønster.

Dekkmønster - krav til mønsterdybde

Dekk til bil og MC har mønster for å sikre veigrep under varierte kjøreforhold. Et dekk uten mønster, sånn som for eksempel en Formel 1-bil har, fungerer bra på helt tørr og varm asfalt. Men så snart veien blir fuktig eller møkkete er man helt avhengig av mønster for å gjøre dekket fleksibelt og i stand til å drenere unna vann. 
 

Hva er kravet til minimum mønsterdybde?

I sommerhalvåret, mellom fra første søndag etter 2. påskedag og 1. november, er minimumskravet 1,6 mm. For tunge kjøretøy (over 3500 kg tillatt totalvekt) er kravet 3 mm.
 

I vinterhalvåret, mellom 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag er kravet 3 mm. For tunge kjøretøy (over 3500 kg tillatt totalvekt) er kravet 5 mm.
 

For Nordland, Troms og Finnmark er kravet 3 mm fra og med 16. oktober til og med 30. april. Her er kravet 5 mm for tunge kjøretøy.

Som regel anbefales det å bytte dekk ved rundt 3 mm også om sommeren. Dette er fordi faren for vannplaning øker når mønsterdybden blir mindre.
 

Tunge kjøretøy må bruke godkjente vinterdekk i perioden 15. november til 31. Mars.
 

Hvordan måle mønsterdybden?

Enkle og rimelige måleverktøy for å måle dybden på dekkmønsteret fåes kjøpt hos butikker som selger bilrekvisita. Har du ikke dette kan du bruke en tynn linjal eller tommestokk. Pass på å vinkle linjalen eller tommestokken riktig, slik at målingen starter helt nederst i dekkmønsteret.

Sist oppdatert: 26.05.2023