Samlet traktorlærere fra hele landet
Her snakker Statens vegvesen om kontroll av landbruksutstyr under traktor fagdagen.

Samlet traktorlærere fra hele landet

09 desember 2021

Mange trafikklærere for traktor var samlet, da den aller første fagdagen for traktor ble gjennomført på Lillestrøm i slutten av november.

– Vi er glade for at vi endelig fikk samlet traktorlærerne i samme rom. Hensikten var å dele erfaringer, bygge kunnskap og diskutere noen av utfordringene som de møter i sin hverdag. Dette gir et godt utgangspunkt for en mer samkjørt traktoropplæring, sier Pål Andersen, fagkonsulent i Norges Trafikkskoleforbund.

En ny start for en mer samlet opplæring

– Vi ser at det er av stor verdi å samle faglærere innenfor samme kjøretøy, her får vi diskusjoner vi ikke ville fått på større samlinger, sier Andersen.

Innenfor traktoropplæring er det store variasjoner i hvordan opplæringen blir gjennomført, Det er blant annet ikke obligatorisk teori, men mange skoler velger likevel å holde teorikurs fordi de merker at elevene gjennom det, når en mye raskere forståelse. Men idet det dukker opp en ny skole som ikke tilbyr teori, og som følgelig kan friste med et enklere og rimeligere opplæringsløp, kan det skape problemer for skolene som vektlegger teorien.

– Dette ble en fin dag med aktuelle temaer. Jeg håper dette kan være starten på en mer samlet opplæring og en gjennomgang av trafikkopplæringsforskriften for å få det faglige på plass, sier Henrik Johansen i Johansen Trafikkskole.

Traktorens nåtid og fremtid

Det er mange ulike aspekter som påvirker traktoropplæringen og sjåførene. Ikke minst har teknologien for alvor gjort sitt inntog også i traktorbransjen. Jørgen Skjelin, produktsjef for traktor i EIK Maskin AS, snakket om traktorens nåtid og fremtid.

Deltakerne ble her presentert hvordan traktorindustrien kan se ut om noen få år. På trappene er blant annet gps-sporing som kan gi kundene informasjon om hvilket jorde produktene kommer fra og hvilken dag det ble sådd. Dette kan også brukes under traktoropplæringen for å spore ruter og tidsbruk.

Kontroll av landbruksutstyr

Også Statens vegvesen deltok på fagdagen, med nyttig informasjon om kontrollvirksomheten og regler for transport av landbruksutstyr langs vei.

Geir Thomas Finstad fra utekontrollen i Statens vegvesen, tok for seg detaljene i forskriften om bruk av kjøretøy, og hvilke kjøretøy som er registreringspliktige, og ga tips og råd om bruk av tilhenger, kjøring med frontmontert arbeidsredskap og sikring av last.

Veien fremover

Norges trafikkskoleforbund skal samle noen tråder etter fagdagen og vurdere veien videre. Vi har gjennom denne fagdagen fått mange forslag vi som forbund må ta stilling til. Vi synes dette var en veldig bra start på en samkjøring av opplæringen på klasse T, men vi er langt i fra i mål. Det vil komme flere fagdager også i denne førerkortklassen.

 

 

Skjermbilde 2019 06 26 kl. 09.05.33
 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi gir deg siste nytt fra bransjen og informasjon om hva vi jobber med.

 MELD DEG PÅ NYHETSBREV »

 

Norges Trafikkskoleforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Norges Trafikkskoleforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger